Monday 20 April 2015

Sup Ikan Merah Pertama Kali

Selalu dengar orang cerita sedapnya Ikan Merah buat sup. Geram pulak dengar orang berceritakan, nak juga merasa sendiri kesedapannya. Kebetulan pulak ada ikan merah kat rumah, memang suami pun dah request "buat la sup ikan merah tu,sedap!!".

Sebenarnya dah berminggu-minggu lepas buat Sup Ikan Merah ni tapi baru sekarang share di blog hehee. Jujur cakap memang tak pandai buat sup ikan merah walaupun kedengaran mudah je. Jadinya minta tolong assistant la Ms. Google. Tapi resepi di bawah ni diolah oleh diri sendiri sesuka hati je.



SUP IKAN MERAH

Bahan-Bahan

Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Bawang Putih
Cili Padi
Halia
Tomato
Ubi Kentang
Lobak Merah
Ikan Merah
Sedikit minyak
Air

Cara-Cara

Panaskan minyak, tumis bunga lawang,bunga cengkih dan kulit kayu manis sebentar kemudian masukkan bawang putih dan cili padi (bawang putih & cili padi ditumbuk). Tumis sehingga kekuningan naik bau. Lepas itu masukkan tomato dan halia (dihiris nipis), tomato ni masuk awal sebab nak bagi sup rasa masam-masam sikit. Masukkan air sesuka hati kuantitinya dan masukkan juga ubi kentang. Biarkan sehingga ubi kentang empuk, masukkan pulak lobak merah last sekali masukkan ikan merah.

Akhir sekali sebagai hiasan, goreng bawang merah sikit kemudian curahkan dalam sup dan potong daun sup juga tabur diatasnya. Ok, siap!



Sebenarnya saya ni masak ikut suka je, main campak-campak je. Sedap tak sedap tu suami jela yang tahu hehee. Pertama kali buat sup ni, rasa macam tak berapa lazat je hahaa tapi habis juga suami makan alhamdulillah pandai ambil hati bini. Suami selalu bagi motivasi "mana ada orang pertama kali terus pandai", sejuk hati bini dengar. Jadi uolls selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment