Saturday 1 October 2016

Roti Puri Mudah, Sedap & Terbaik!!

Assalamualaikum semua.  Lama sudah tidak bersiaran dalam blog ni. Korang sarapan apa pagi tadi? Haa cik Intan hari ni sarapan Roti Puri Mudah, Sedap & Terbaik!! Jom tengok resepinya, pertama kali buat pun confirm menjadi InshaAllah.

Menarik tak Roti Puri cik Intan??
Resepi Roti Puri
2 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil his kering*
1 sudu kecil gula*
3 sudu besar minyak masak*
½ sudu kecil garam*
¾ cawan air panas mendidih
Air biasa jika perlu.. Kalau doh keras sangat.. Kalau x.. Xperlu yer..

Cara-caranya
1. Satukan bahan yang bertanda * gaul sehingga berderai.
2. Masukkan air panas, uli selama 3-5minit.
3. Bulat-bulatkan sebesar bola ping pong (jangan besar sangat) dan perap selama 30 minit. Tutup dengan kain.
4. Canaikan atas pencanai biar leper. Jangan leper sangat.
5. Panaskan minyak dan goreng. Untuk bagi kembong kena curah minyak atas roti ye.
Boleh di cicah dengan apa² je kuah.

Roti Puri yang siap diuli. Perap srlama 30minit. 
Tadaa ni la hasilnya!! Eh ada karipap pulak nanti cik Intan share resepi karipap pulak ye. Karipap rangup kriuk..kriuk..
Selamat mencuba semua. Nanti cik Intan share resepi lain pula ye. Resepi² ni pun hasil dari FB dan cuba jaya sendiri.

No comments:

Post a Comment